Ca şi sub aspect reliefal, comuna Balcani prezintă variaţii climatice de la vest la est. Aceasta îşi găseşte explicaţia în căderea în trepte a reliefului de la 1.000 m la 350 m, în prezenţa unor subunităţi morfologice cu caractere diferite, a orientării văii principale pe direcţia nord-sud, a fragmentării şi expunerii versanţilor cât şi a covorului vegetal, din care pădurea reprezintă aproximativ 7.000 ha (62%).
Temperaturile medii lunare şi anuale variază în acest areal, de la vest la est, fiind condiţionate în primul rând de formele de relief şi procentul de împădurire. Temperatura medie anuală este de 8-9° C în estul comunei şi descreşte treptat spre vest, ajungând până la 4° C (Munceii UTURE - Goşman).
Regimul termic al lunii ianuarie este de (-3),( -4)° C iar a celei mai calde - iulie- este de +18° C. Zilele călduroase şi nopţile reci din luna octombrie duc la formarea unui strat gros de brumă ce dăunează culturilor chiar şi în luna mai (brume târzii).
Temperaturile maxime (+38° C) şi minime (-32,5° C), demonstrează că amplitudinea termică absolută înregisrează peste 70° C, ceea ce dovedeşte gradul accentuat de contimentalism în acest teritoriu.
Datele pluviometrice furnizate de posturile pluviometrice din Tazlău şi Frumoasa, scot la iveală că media anuală de precipitaţii din bazinul superior al Depresiunii Tazlău este de aproximativ 600 mm anual. Se deduce că în zona montană ele depăşesc 800 mm. În sezonul cald, cad peste 65% din cantitatea medie anuală de precipitaţii. Tazlăul şi afluenţii săi au un puternic caracter torenţial datorită solului argilos şi produc mari pagube în timpul inundaţiilor.
O cantitate importantă din totalul precipitaţiilor cade sub formă de ninsoare. În zona subcarpatică, se înregistrează 30-40 de zile cu ninsori, iar stratul de zăpadă se menţine 80-90 de zile, variind de la un an la altul.
Aici s-au înregistrat ninsori între 14 septembrie şi 14 mai, care au produs mari pagube culturilor de toamnă şi de primăvară. Zilele de îngheţ încep în general din septembrie şi durează până în luna mai, inclusiv.
În zona depresionară apar şi perioade de secetă.